Gå til innhold

Når de gamle mister seg selv…

31.07.09

Det er vondt å stå på sidelinja å se at et eldre menneske inntar en helt annen virkelighet enn den vi lever i.

Og det er vondt for alle parter. Det er vondt for den personen som inntar en annen virkelighet – dens fantasier blir like virkelige for vedkommende som det vår virkelighet er. Og det er vondt for de rundt som blir konfrontert med en fantasiverden en ikke kan gjøre helt rede for.

Jeg har opplevd noen episoder i den tiden jeg jobbet på sykehus og sykehjem. Men man har da et profesjonelt forhold til det. Når man møter det i familien blir det straks mer følelser rundt det.

Det er trist å se at en person svinner hen og blir omtrent en helt annen. Hvor ble det av den gode bestefaren min?
Men det er også like trist å tenke på at de skal ende sitt liv uten å være lykkelig. De har forvrengt virkeligheten, de er kanskje bitre og sinte. For noe de mener er virkelig, men som egentlig er fantasi. Fordi de ikke klarer å skille hva som er sann tid og hva som er tankespinn.

Et 65 år langt ekteskap bærer plutselig preg av bitterhet og sjalusi, det er fryktelig trist å tenke på at den ene skal dø og ekteskapet skal ende slik. I stedet for at den ene kan sovne inn med viten om et lykkelig ekteskap til siste slutt. Og at den etterlatte sitter igjen med en god følelse. Ikke vonde minner fra den siste tiden hvor virkeligheten har vært forvrengt.

Jeg leter fram et bilde fra 2003, hvor de gamle sitter i sofaen og holder hender. Jeg lar den varme følelsen i hjertet få noen minutters fred mens jeg tørker en tåre av vemod..

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Min sin!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: