Gå til innhold

Lysforurensning og elektrisitetforbruk

22.03.10

Det er «strømkrise» i landet vårt, og vi blir oppfordret til å spare på strømmen ved hjelp av skyhøye strømpriser og et utrolig fokus på miljø. Jeg sier ikke at dette er galt, men bør det ikke gjelde for alle?

Her i byen er det montert opp fire tårn som gir flombelysning til Haugesund Stadion. Som en følge av at FK Haugesund gjorde opprykk i forrige sesong, og nå er i tippeligaen, måtte dette grepet tas grunnet tv-overføringer og godkjenning av stadion til tippeligaen. Nå skjønner du kanskje allerede her at jeg ikke er fotballfan, men jeg prøver å se litt objektivt på dette lysmonsteret som er satt opp.

Flombelysningen på Haugesund Stadion. Bildet er linket fra Haugesunds Avis.

Flombelysning på Haugesund Stadion. Bildet er linket fra Haugesunds Avis.

Det er ikke lite strøm som går med til å fôre disse lyskasterne. Er idrettsarenaer unntatt strømsparing? Og hva med naboene rundt som lever i denne lysforurensningen? Eller er det slik at dersom man bare evner å betale regningen, så er det fritt fram for å bruke så mye strøm man bare vil? En annen ting er at det er direkte ubehagelig å kjøre forbi stadion med denne belysningen, slik som i går kveld i et regntungt mørke. Flombelysningen er så sterk at det skjærer i øynene og man nærmest blir blendet når man kjører langs riksveien som er hovedveien gjennom byen. Og beboerne rundt kan i alle fall slukke all sin innebelysning, her blir det lyst som dagen likevel.

Også Karmsund Bro er opplyst langt mer enn hva nødvendig:

Karmsund Bro. Bildet er linket fra Haugesunds Avis.

Her er det Haugaland Kraft som betaler lyset. Jeg sier ikke at det ikke er pent å lyse opp broen, og det er jo kjekt å vite hva nettleien vi betaler går til! Legg forøvrig merke til flombelysningen fra stadion til venstre i bildet.

Jeg har ikke tatt stilling til hva som er rett og galt, men det jeg reagerer på er forskjellen på Jørgen Hattemaker (den vanlige forbruker) og Kong Salomo (de ressurssterke). Den vanlige forbruker skal spinke og spare på strømmen, til dels for å holde unna skyhøye strømregninger, mens større arenaer og installasjoner er helt ok. Deltakelsen under fjorårets Earth Hour var i alle fall utrolig dårlig her i byen, og det skulle ikke forundre meg om flombelysningen skinner på sitt mektigste under årets Earth Hour… Strømsparing er ikke så nøye når man ikke er den vanlige mann i gata.

One Comment leave one →
  1. 22.03.10 17:10

    «Strømkrisen» i Norge er skapt av utpustforurensingsekstremistene. Vi har nok av kraft i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: