Gå til innhold

Jeg er kronisk syk. This is me, this is my truth.

27.03.10

Jeg er kronisk syk. Det har tatt meg en stund å klare å si det rett ut. But this is me, this is my truth.

«Du oppfyller alle kriteriene for ME.»

Ordene fra infeksjonslegen sank som en sten i magen på meg. Men samtidig gjorde hjertet mitt et lite hopp. Skulle jeg nå faktisk få vite, få det på papiret, hva som feiler meg?

Sykdomshistorien min starter langt tilbake. Jeg har tidligere skrevet om at jeg er trafikkskadet, og hvordan livet mitt med smertene har utartet seg. Smerter har blitt en del av meg. Den jeg er.
Derfor skulle det kanskje ikke så mye til for å vippe meg helt av pinnen.

Sommeren 2005 fikk jeg utslett på overkroppen som relateres til flåttbitt. Det var jeg ikke klar over da, og det er faktisk denne uken det er blitt konstantert at det er store sjanser for at jeg har borreliose eller Lymes sykdom og er satt på 3 ukers hard antibiotikakur.  Blodprøvene er negative, men det betyr ikke at jeg ikke er rammet av sykdommen. Det at jeg nå er satt på antibiotika trenger heller ikke å gjøre meg frisk, selv om jeg inderlig håper at formen min skal bedre seg utover våren og sommeren.

«Det at blodprøvene er negative skal ikke utelukke sykdommen. Det er store sjanser for at du har Lymes sykdom.»

Sommeren 2006 ble jeg og mannen min syke av campylobakter, etter å ha spist kyllingnuggets som ikke var godt nok stekt på et spisested. Jeg ble hardest rammet, og bryllupet stod i fare for å måtte avlyses da dette inntraff uken før. Godt gift ble vi, men dette har gitt meg varige tarmplager og diagnosen irritabel tarm. Slitsom sykdom som gjør at det ikke er hver dag jeg kan bevege meg lengre unna toalettet enn minutter.

I tillegg hadde jeg flere luftveisinfeksjoner høsten 2008.

«Du har forskjellige sykdomsbilder som kan utløse ME. Hvilken det er vet jeg ikke, men du oppfyller altså alle kriteriene til ME.»

Jeg har enten Lymes sykdom eller ME. Sykdommer jeg ikke hadde hørt om før jeg ble syk for over et år siden. Jeg trodde jeg bare trengte et par uker på meg etter luftveisinfeksjonene, komme meg til hektene. Månedene gikk, og jeg er i dag like dårlig som jeg var i januar 2009. Dager hvor jeg er sengeliggende med det jeg føler er hard influensa. Dager hvor jeg er på beina, men helt utslått etter en dusj. Og så har jeg de bedre dagene, hvor jeg helst vil gjøre ALT som jeg ikke får gjort ellers. Og ender opp med sengeleie i tre dager fordi jeg er totalt utkjørt. Og når da magen slår seg vrang, da har jeg mest lyst til å si – på min egen dialekt –

Hærregud, bær mæ i fjæra og skyt mæ!

Men samtidig, det er utrolig deilig å begynne å få svar på hvorfor kroppen min overhodet ikke spiller på lag med meg. Det er utrolig deilig å få høre av infeksjonslegen at det er store sjanser for at jeg har Lymes sykdom etter flåttbitt. Så klart, jeg skulle mest av alt ønske at jeg er helt frisk, men å få bekreftet mistanken man har gått med i et år er faktisk veldig godt i hodet mitt.

Og skulle det ikke være Lymes sykdom, så er det kroppen som sier stopp etter år med smerter og plager.

Det er logisk i hodet mitt. Og nå jeg klarer å si at jeg er kronisk syk.

4 kommentarer leave one →
 1. 30.03.10 08:32

  Uff! Jeg kjenner på meg selv hvor tøft det er å gå dag etter dag uten å få en diagnose som gir mening – rett diagnose betyr at man vet bedre hvordan bli frisk. Jeg har også blitt fortalt nå at jeg har ME, kronisk tretthetssyndrom – og det gir mening. Det forklarer. Det er leit, men det kjennes bedre. Fordi jeg kan forstå. Jeg tror på at jeg kan bli frisk. God bedring til deg, og lykke til!

  • anettesylvia permalink*
   31.03.10 09:23

   Hei Embla!
   Jeg er helt enig, å få en diagnose som gir mening betyr veldig mye.
   Det er bra du har fått en diagnose du forstår og kjenner deg selv igjen i!

   Lykke til videre til deg også, og god bedring. Jeg følger bloggen din via twitter 🙂

 2. Rutt permalink
  07.04.10 20:54

  Hei AnetteSylvia!
  En diagnose er viktig, en slags bekreftelse på sykdom. Den kan også medføre mye frustrasjon, spesielt hvis den fungerer som en slags sovepute for legene. ME diagnosen kan fungere slik for mange. Man får ikke grundig fysiologisk utredning og ikke tilbud om behandling fordi man «bare» har ME. Jeg har fått påvist alvorlig laktoseintoleranse, kronisk infeksjon i tarmen, lekk tarm, magesår, kvikksølvforgiftning, Bartonella infeksjon osv. etter at jeg ble utredet grundig. Dette fikke jeg INGEN hjelp med da legene skyldte alt dette på ME og jeg ble kun tilbudt terapi..
  Det ser imidlertid ut som om du har leger som er villig til å utrede deg på tross av diagnosen og det er kjempe bra!
  Jeg ønsker deg masse lykke til med antibiotika kuren og håper du snart får bedre dager!!
  Klem

 3. Kate`s Corner permalink
  17.04.10 23:40

  Hørtes ikke greit ut dette, men kanskje bedre med en diagnose enn å gå i det uvisse! Lykke til og god bedring! Klemmer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: