Gå til innhold

Jeg skal gentestes for kreftsykdom

17.10.11

Avgjørelsen ble tatt i sommer. Etter nye krefttilfeller i familie og slekt bestemte jeg meg for å få tatt gentest som viser min risiko for kreftsykdom.

Tanken har ligget og modnet lenge. I flere år. Jeg har tidligere snakket med både mannen min og fastlegen min om det, men først nå ble avgjørelsen tatt. Jeg har fått time i midten av desember. Det er Medisinsk Genetikk ved Haukeland som står for timen min, men den kommer til å finne sted i Stavanger. Det er masse informasjon som skal gis før selve blodprøven blir tatt og analysert. Jeg tipper informasjonen kommer til å inneholde både sansynlighetsberegninger og hvilke tiltak som kan settes igang dersom det er en viss risiko for at jeg kan bli syk. Det er viktig at jeg forstår hva testingen betyr, både i negativ og positiv retning.

Hvorfor gjør jeg så dette?
Hvis en enkel test kan fortelle meg om jeg har høy risiko for et sykdomsforløp, med påfølgende behandlinger, fysisk og psykisk stress og i verste fall en tidlig død, så er jeg villig til å gjøre det jeg kan for å unngå dette. Eller i alle fall minimisere følgende. En ting er for meg selv, en annen ting er for de rundt meg. Det er ikke bare den syke som går gjennom mye, de pårørende strir med sitt.
Jeg har mye kreftsykdom i min familie. Jeg har sett og opplevd tøffe tider hvor den syke gjennomgår behandlinger og smertelindringer. Særlig brystkreft har vært en gjenganger. Hvorfor utsette meg selv for det samme dersom jeg kan unngå det? Hvorfor utsette mine nærmeste til å oppleve det? Tenk om hvis… Kan jeg få en risikovurdering så tar jeg det.

Hvilke tiltak som kan settes igang, og hva jeg selv ønsker å gjennomføre, får jeg vurdere når testresultatene foreligger. Kanskje det overhodet ikke er noen grunn til å bekymre seg i det hele tatt, eller kanskje er det drastiske tiltak som kan iverksettes. Det tenker jeg ikke på nå.

Først får informasjonen komme. Bring it on.

2 kommentarer leave one →
 1. 17.10.11 16:30

  I hope you will get good reports from the test. wish you live long 🙂

  • anettesylvia permalink*
   17.10.11 16:33

   Thanks, I also hope for good testresults, off course! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: